Om Anne Lise Johnsen-Swart

Foto: Trygve Johnsen
Anne Lise er forfatter, foreleser og kursholder. Hun underviser om kultursensitivitet, samisk kultur, historie og identitet.
De senere årene har Anne Lise også jobbet med joik og joikens uttrykksformer. I kurset tar hun med tilhørerne på en "reise" i joikens historie, hvor vi blir bedre kjent med joiken og hva som har vært med på å utforme og påvirke joiken og joiketradisjonene. Gjennom bevissthet og tilstedeværelse utforskes urkraften hos den enkelte. Anne Lise viser også joiketeknikker. Høsten 2024 holdt hun kurs om temaet på Steinerhøyskolen, noe som vakte stor interesse blant lærerne.
Ved siden av dette har Anne Lise i årrekker jobbet med barneforestillinger sammen med Mari. Barneforestillingen "Elsa, kvinnen som samlet Sápmi" hadde premiere 4. februar 2024 på Kulturhistorisk museum i Oslo.
Høsten 2024 gjestet Anne Lise både Elte Universitet og Norges Hus i Paris. Her foreleste hun for et internasjonalt publikum, med tema joik, på begge de nevnte stedene.
KK INTERVJU
I 2021 ble Anne Lise intervjuet av KK. Her forteller hun om sin opplevelse av å vokse opp som same i Norge:
"Anne Lise og søstrene ser seg over skulderen mens de løper over heia. Er det noen som har sett dem? Ivrige føtter knaker over dvergbjørk og sommervarm multemyr. Snart er de fremme. Dukkene blir plassert på rekke og rad i lyngen. Ut av sekken, en etter en. Alle i norske klær. Et taust publikum i dongeri, genser og lyst hår. Snart sitter de der og lyttet. Til og med dvergbjørka lytter, med runde museører."
Les resten av artikkelen her:

OPPTREDENER
Anne Lise opptrer med joik og sang i ulike kulturelle sammenhenger. Hun har samarbeid med fiolinist og komponist Ole Henrik Moe og fiolinist Kari Rønnekleiv. Her er Anne Lise og Ole Henrik filmet i et kulturelt innslag i Trefoldighetskirken i mars 2023.
ERFARING OG FORSKNINGSINTERESSER
Anne Lise underviser på lærer- og barnehagelærerutdanningen med tema "implementering av samiske perspektiver i utdanningen". De seneste årene har hun også undervist for barnevernutdanningen, som er hennes eget fagfelt, med tema samisk kulturforståelse, urfolks-, og samiske barns rettigheter i barnevernet og oppdragelsespraksis.
Hun er opptatt av hvordan man omsetter kulturforståelse i en praktisk barnehage- og skolehverdag. Det er lett å gjøre begreper som identitet og kultur til en intellektuell prosess, slik at de kun forstås teoretisk. Men for barnehager og skoler handler det om å finne ut hvordan de gjør kultur og identitet, og ikke minst hvordan den enkelte skaper trygghet rundt dette i møte med barn og unge. Dette kan leses mer om i Samiske stemmer i barnehagen (2021), og i Samiske stemmer i skolen (2023), som Anne Lise har vært med på å skrive.
For Anne Lise er det viktig å vite hvor man begynner som menneske. Spørsmålet om identitet og historie opptar henne, og kan lese mer om i hennes kapittel om kulturforståelse og identitet i Samiske stemmer i skolen (se "Kapittel 5: Samisk kulturforståelse – inn i skole og utdanning"), og i kapittelet som omhandler historie (se "Kapittel 4: Samisk kultur og historie – mangefasettert og kompleks").
Anne Lise er også interessert i vern av naturverdier og forhindring av større naturtap. Et spørsmål hun ofte stiller er: Er en bærekraftig livsstil mulig? Dette diskuterer hun videre i et innlegg på Fagsnakk, skrevet av henne selv og Bente Fønnebø.
SAMARBEIDSPARTNERE
Universitetet i Stavanger
OsloMet
Høyskolen i Volda, Innlandet og i Drammen
Kulturhistoriske museum
Ambassaden i Paris og Marokko
Skandinaviske institutter i Tyskland, Freiburg, München og Munster
ELTE Universitet i Budapest.
FORMELL KOMPETANSE
Av utdannelse har Anne Lise mastergrad i sosialt arbeid med et urfolksperspektiv. I hennes forskningsarbeid har hun hatt fokus på urbefolkningen i Nordvest-Russland, spesielt kvinner og barn. Hun har vært involvert i ulike prosjekter knyttet til urfolkskvinners stilling, og dette har medført flere kortere og lengre opphold i Nordvest-Russland. Dette har gitt henne uunnværlig kunnskap og kompetanse om urbefolkningen i nordområdene. I tillegg til dette har hun videreutdanning i coaching og kommunikasjon ved OsloMet Storbyuniversitet, og helserett ved det Juridiske fakultet ved UiO Blindern.
FOREDRAG PÅ INNLANDET HØYSKOLE
Barnevernsstudentene fikk innføring i samisk kulturforståelse, og hvordan blandt annet urfolksrettigheter spiller inn i arbeidet med samiske barn og familier i barnevernet.
